Hoeveel m² mag ik uitbouwen zonder vergunning?

05 maart 2024

Bij het uitbreiden van je woning is het belangrijk om na te gaan of u een vergunning nodig heeft. Er zijn echter bepaalde grenzen waarbinnen u zonder vergunning mag bouwen. Voordat u aan een bouwproject begint, is het verstandig om bij uw gemeente te controleren of uw plannen binnen de toegestane limieten vallen. Doet u dit niet, dan riskeert u boetes of zelfs de verplichting om de aanbouw af te breken.

Waar op het erf mag je een uitbouw of aanbouw maken

Bij het verbouwen van uw huis moet u rekening houden met regels en voorwaarden. Een uitbouw mag niet over de erfgrens komen. Binnen twee meter van de erfafscheiding mogen er geen ramen zijn die uitkijken op de buren.

Daarnaast moet een uitbouw in de zijtuin minimaal 1 meter achter de voorgevel geplaatst worden. Er mag geen uitbouw geplaatst worden aan de zijkant van het huis als dit grenst aan een openbare grond, zoals bij een hoekwoning. Als u achter erfgebied direct aan een openbaar toegankelijk gebied grenst, moet de aanbouw 1 meter terugspringen.

Voor een uitbouw aan de voorkant van uw huis heeft u altijd een vergunning nodig. Houd deze regels in gedachten om ervoor te zorgen dat uw bouwproject zonder problemen verloopt.

Wat mag ik zonder vergunning uitbouwen of aanbouwen?

Belangrijk is dat u de regels uit de vorige alinea's volgt. Als u dat niet doet, gelden de volgende regels niet. Zonder vergunning mag u alleen uit of aanbouwen met een plat dak, maar geen dakterras bouwen.

Wilt u dus een schuin dak op de aanbouw, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Het is ook niet toegestaan om zonder vergunning een verdieping te plaatsen op een aanbouw. Daarnaast mag een vergunningsvrije aanbouw nooit hoger zijn dan vijf meter en niet dieper dan vier meter.

Ook moet de aanbouw altijd onder de 30cm onder de hoogte van de 1ste bestaande bouwlaag blijven. Voldoet u aan al deze regels dan kunt u mogelijk een vergunningsvrije uitbreiding realiseren van uw woning.

Grootte van een vergunningsvrije aanbouw

Een vergunningsvrije aanbouw, ook wel een gelijkvloerse uitbreiding genoemd, kan extra ruimte en waarde aan je woning toevoegen zonder de administratieve rompslomp van een vergunning. Er gelden echter beperkingen om het oorspronkelijke karakter van de woning te behouden. Landelijke richtlijnen stellen dat je tot 4 meter mag uitbouwen, mits minstens 50% van de tuin onbebouwd blijft en de aanbouw niet in een beschermd stadsgezicht of aan een monumentaal pand wordt geplaatst. Van groot belang is dat de aanbouw niet over de erfgrens gebouwd wordt. Controleer altijd de regels bij uw gemeente. Bouwen buiten deze grenzen kan leiden tot boetes of juridische stappen, dus zorg ervoor dat u aan alle voorschriften voldoet.

Waar mag ik aanbouwen?

Voor de meeste aanbouwen of nieuwbouwprojecten is een vergunning vereist. Er zijn echter uitzonderingen, zoals verplaatsbare constructies (schuurtjes, tuinhuisjes) en bepaalde verbeteringen aan omheiningen en opritten. Daarnaast kunnen verenigingen van huiseigenaren specifieke regels hanteren over het uiterlijk en de plaatsing van bouwwerken. Door u goed te informeren, kunt u zonder juridische problemen uw plannen uitvoeren.

Regels voor uitbouw aan de voorkant en achterkant van de woning

Voor een uitbouw aan de voorkant van uw woning is een vergunning vereist bij een uitbreiding van meer dan 3 meter, tenzij de aanbouw volledig uit glas bestaat of niet hoger is dan 40 centimeter. Raadpleeg altijd de lokale bouwvoorschriften voordat u begint om boetes of de verplichting tot sloop te voorkomen. Zorg ervoor dat u binnen de regelgeving blijft om toekomstige problemen te vermijden.

Houd rekening met je buren

Een verbouwing kan een spannend project zijn, maar het is belangrijk om rekening te houden met uw buren. Controleer bij de gemeente of uw plannen voldoen aan de bestemmingsplannen en of er geen vergunning vereist is. Informeer daarnaast uw buren over uw bouwplannen en eventuele wijzigingen die hen kunnen beïnvloeden, zoals geluidsoverlast of parkeerproblemen.

Voorkom onnodige kosten

Het is essentieel om vooraf goed onderzoek te doen naar de regelgeving rondom uw bouwproject. Als later blijkt dat je geen juiste vergunning hebt, kan dit leiden tot sloop en hoge kosten. Door u vooraf goed te informeren, voorkomt u onverwachte uitgaven en problemen.

Misschien vind je dit ook interessant

prefab aanbouw specialisten

Wij zijn Frank en Andreas van Prefast.

Wij nemen de telefoon op. Wij beantwoorden uw e-mails. Samen met u bespreken wij de mogelijkheden voor de uitbouw waarvan u droomt.

Wij horen graag van u!

chevron-down